Úterý, 22 října, 2024
aktualne

Investování jako vhodná alternativa spoření

Pokud vás zaskočila současná míra inflace, už pravděpodobně víte, že vám úroky na spořicích účtech příliš nepomohou. Zatímco inflace vám za rok ukousne více než 10 % vašich úspor, od banky získáte ze spořicích nástrojů běžně kolem 3 % nebo jen o trochu více. Je tedy čas opustit spoření a začít investovat?

Spořit, nebo investovat?

Než si odpovíte na otázku, jestli spořit nebo investovat, měli byste si ujasnit své cíle, možnosti a taky svoji povahu. Výběr spořicích a investičních nástrojů se totiž klasicky řídí podle toho, jakou částku potřebujete, kdy ji potřebujete a jak moc jste ochotni riskovat. Zatímco spoření vám dává jistotu toho, co budete mít na konci, investování vám může přinést mnohem vyšší výnosy. Ovšem s mnohem vyšším rizikem.

Obecně platí, že:

  • investice jsou vhodné pro delší investiční horizonty (= delší dobu)
  • čím volatilnější, a obvykle výnosnější produkt, tím delší doba investování je potřeba
  • konzervativnější lidé obvykle volí spíše spořicí nástroje

Pokud ovšem chcete porazit inflaci, v aktuální situaci už nemáte jinou možnost, než sáhnout po méně konzervativních produktech a do investic se pustit.

Stále je však dobré nechat si svoji rezervu v nástrojích, jako je spořicí účet, kde budete mít peníze po ruce. U investic byste totiž vždy měli dodržet investiční horizont – při předčasném výběru můžete tratit velkou část peněz kvůli volatilitě (= kolísání) trhu.

Základy investování

Investování je z hlediska investora obvykle náročnější než spoření. Dnes už ale najdete na trhu i nástroje pro pasivní investování, které od vás prakticky nic nevyžadují, a zvážit můžete i pomoc investičního poradce.

V každém případě k základním zásadám investování patří:

  • Dodržet investiční horizont. Začátečníci v investování často zpanikaří s prvním poklesem v investicích a vyberou svoje vklady. Právě to je ale nejhorší doba, kdy peníze vybrat, protože v takovém případě realizujete ztrátu.
  • Zohlednit své plány. Neinvestujte naslepo, nejdříve si ujasněte svoje plány a rozhodněte se podle nich. Pokud své peníze budete potřebovat až v delším horizontu, můžete zvolit produkty s vyšší volatilitou.
  • Diverzifikovat portfolio. Svoje riziko byste měli rozprostřít mezi větší množství produktů tak, aby vás pokles v jednom odvětví nepřipravil o výnosy.

Jak investovat

Jednorázové investování

Pokud máte k dispozici větší sumu peněz na běžném nebo na spořícím účtu, můžete začít vytvořením porfolia. Protože ale platí, že čím déle investujete, tím více z toho máte, vyplatí se posílat peníze do investic hned po výplatě v rámci pravidelného investování.

Pravidelné investování

Pravidelně můžete investovat už třeba od 500 Kč měsíčně. Pokud si nastavíte automatické odesílání peněz, zbavíte se nutkání peníze na účtě utratit. I malé částky přitom mohou v dlouhodobém horizontu představovat při pravidelném investování velké sumy a výnosy.

Pasivní investování

Pasivní investování je takové investování, které se snaží následovat vývoj trhu. Neslibuje tedy zázračné výnosy, ale relativně spolehlivé výnosy v dlouhodobějším horizontu. Protože je nenáročné na management, je spojeno pouze s malými poplatky, a vyžaduje pouze minimum aktivity z vaší strany.

Pro pasivní investování se používají tzv. indexy, tj. takové balíky akcií, které by měly být dostatečně reprezentativní. Známým indexem je například S&P 500 složený z akcií pěti set velkých amerických firem.

Kam investovat

Výběr investičních nástrojů by se měl vždy řídit pravidly, která jsme uvedli výše. Zde vám přinášíme přehled oblíbených nástrojů, abychom vám naznačili, jak se o produktech rozhodovat.

Investování na burze do akcií

Kromě pasivního investování do balíku akcií můžete samozřejmě nakupovat i jednotlivé akcie podle svého výběru. V takovém případě máte šanci předběhnout trh a vydělat i výrazně více, na druhou stranu nesete větší riziko. V každém případě byste se měli snažit nevsadit všechno na jednoho koně, protože v takovém případě můžete o své peníze přijít.

Investování do nemovitostí

Hodnota realit na českém trhu neustále roste, a právě proto jsou nemovitosti lákadlem pro investory. Nabízí se vám nákup investičního bytu nebo domu, nebo investování do některého z realitních fondů.

Investování na peněžním trhu

Při tomto typu investování vložíte své peníze do nástrojů na finančním trhu. Jejich výnosnost bude úzce spjata s vývojem úrokových sazeb. Investiční horizonty jsou tu obvykle v řádu měsíců, a proto se využívá jako alternativa ke krátkodobému spoření.

Investování do zlata

Ať už jde o investiční zlato nebo o nákup jiných investičních kovů, jedná se o poměrně stabilní nástroj, který často volí konzervativnější investoři.

Investování do dluhopisů

Jedním z dalších nástrojů pro investování jsou dluhopisy nebo dluhopisové fondy. Dluhopis je forma cenného papíru, která představuje závazek toho, kdo jej vydává, vyplatit smluvenou částku.

Jak začít s investováním

Pokud jste ve světě investic noví, měli byste se nejprve poradit s investičním poradcem. Ten s vámi projde vaše plány, zhodnotí vaši ochotu riskovat a navrhne vám řešení přímo na míru.

economka Věrka
economka Věrkahttps://www.econom.cz/author/admin/
jsem economka Věrka, která má ráda finance a investování.
pr článek

Další články autora